Saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić postavila je danas ministru zdravstva Viliju Berošu pisano zastupničko pitanje “gdje je Ministarstvo zdravstva stalo s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe i u kom roku je može staviti u funkciju?”.

Prema dostupnim informacijama, pilot-projekt helikopterske hitne medicinske službe započet 2015. – trajao je svega nekoliko mjeseci i nakon toga nikad nije nastavljen unatoč brojnim najavama dosadašnjih ministara zdravstva, uključujući i posljednjeg, Vilija Beroša.

Zastupnica Borić u obrazloženju svoga pitanja pozvala se na javno objavljen podatak Udruge Helikopterima liječnici pomažu (HELP) da je ukupni procijenjeni godišnji trošak helikopterske hitne službe oko deset milijuna eura.

Ljudski život nema cijene, navodi se u zastupničkom pitanju, ali postoje izračuni EU-a koliki je gubitak države i zajednice zbog prerane smrti građana i on u Hrvatskoj u prosjeku iznosi oko 1,3 milijuna eura.

Stručnjaci pak upozoravaju da Hrvatska godišnje zabilježi 23.000 umrlih od srčanih i moždanih udara te oko 300 poginulih u prometu i oko 3000 teško stradalih u prometu.

Upravo su se proteklog vikenda ponovo dogodile dvije teške prometne nesreće na otocima Krk i Pag, premda ovoga puta bez potrebe za hitnim medicinskim helikopterskim prijevozom, no otoci, zajedno s 122.000 stanovnika bez gostiju, te gorski nedostupni krajevi bili bi posebna briga hitne medicinske helikopterske službe, navodi se u zastupničkom pitanju.

Hrvatska je turistički orijentirana, ali teritorijalno i prometno razvedena zemlja, pa je hitna medicinska helikopterska služba potrebna korisnicima zdravstvenih usluga u svakom dijelu Hrvatske.

Stoga je od javnog interesa da ministar zdravstva Vili Beroš odgovori na pitanje „gdje je Ministarstvo zdravstva stalo s uvođenjem hitne medicinske helikopterske službe i u kom roku je može staviti u funkciju?“.

Dodatno, u zastupničkom pitanju Rade Borić navodi se da takvu službu u svojim državama imaju i poznaju Italija, Švicarska, Njemačka, Poljska, Češka, Slovačka, Mađarska, kao i Rumunjska, Albanija i Bugarska.

O ovoj problematici saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić govorila je i u Saboru 13. srpnja, a nakon toga se dogodila tragedija sa smrtnim ishodom, kada unesrećeni mladić iz Lošinja (37) nije helikopterskim prijevozom prebačen u bolnicu nego tek vozilom hitne pomoći.

Nikada nećemo saznati je li komplikacija u odobravanju helikopterskog leta bila presudna, ali Hrvatska bez hitne medicinske helikopterske službe riskira živote svih svojih građana, kao i posjetitelja.

Foto: Freepik