Nova ljevica se u svom djelovanju oduvijek zalagala za objedinjavanje snaga na ljevici, posebno onoj koja naginje zeleno-lijevim praksama – i taj se trud isplatio: zeleno-lijeva koalicija na lokalnim izborima održanima 16. svibnja 2021. ostvarila je značajne uspjehe svugdje, gdje se pojavila.

Ponikla u Zagrebu, zeleno-lijeva koalicija (MOŽEMO! – POLITIČKA PLATFORMA, ZAGREB JE NAŠ!, NOVA LJEVICA – NL, ZELENA ALTERNATIVA – ODRŽIVI RAZVOJ HRVATSKE – Zelena alternativa – ORaH, ZA GRAD) od izbora 2017. prešla je put od podrške birača za zagrebačku Skupštinu od 7,6 posto (2017.) do 40,8 posto (2021.), a za gradonačelnika Zagreba od 3,9 posto (2017.) do 45,2 posto (2021.)

Od ovih lokalnih izbora Nova ljevica će svoje vijećnike imati osim u Gradu Zagrebu, još i u gradovima Karlovac, Korčula i Šibenik te u županijskim skupštinama Dubrovačko-neretvanske i Karlovačke županije. Podršku pak koalicijskim partnerima Nova ljevica je dala na više načina – od kadrovske i organizacijske do financijske, što je doprinijelo dobrim izbornim rezultatima zeleno-lijeve koalicije i u Istarskoj županiji i Gradu Puli, Gradu Rijeci i Primorsko-goranskoj županiji te u gradovima Split i Osijek.

Lijevo-zelena konfederacija stranaka, dobila je od ovih lokalnih izbora i nove članove – Zaokret iz Orebića i Srđ je grad iz Dubrovnika, a proces uključivanja, ali i nastajanja novih zeleno-lijevih snaga zasigurno će se nastaviti, jer je interes za stvarnim, dubokim i korjenitim promjenama u politici i društvu, u Hrvatskoj sve snažniji.

Nova ljevica, osnovana potkraj 2016. prva je u našoj zemlji pred lokalne izbore 2017. inicirala okupljanje zeleno-lijevih stranaka te će nastaviti djelovati sa dosadašnjim, novim i budućim partnerima, unutar političke grupacije koja po svojim idejnim osnovama i u praktičnom političkom radu vodi u dva, za naše društvo sve važnija smjera: zelenom i lijevom.

Sadašnjost Zagreba od ovih lokalnih izbora je zeleno-lijeva, a takva će biti i budućnost Hrvatske.