Više od polovice od 128 hrvatskih gradova, njih 67, odgovorilo je do danas na inicijativu Nove ljevice kojom smo prije 15 dana zahtjevom za pristup informacijama tražili dostavu podataka o transakcijama tj. o svim uplatama i isplatama s računa hrvatskih gradova u 2019. godini.

„Vjerujemo da naš potez direktno osnažuje demokraciju i pozivamo građane da nas u tome podrže. Početkom naredne godine objavit ćemo sve informacije koje smo od gradova zaprimili. Građani će u realnom vremenu moći pratiti i žalbene postupke – i učiti iz primjera. Nema tajni u javnim poslovima, geslo je koje nas pritom prati“, naglašava predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin ovom prigodom.

Dio gradova već je dostavio cjelovite informacije, dio djelomične, dok će za dio gradova biti neizbježno pokrenuti žalbeni postupak radi pogrešno utvrđenih činjenica ili pogrešne primjene zakona.

Podaci o prometima na računima pojedinih hrvatskih gradova u 2019., a možda i u 2020. godini, mogli bi biti dostupni građanima prije lokalnih izbora 2021.

Ovaj interes gradova pokazuje da je transparentnost svih proračuna tijela javne vlasti, pa tako i lokalnih proračuna moguće osigurati i u kriznim vremenima, ali i podignuti na višu razinu i pod ovim, otežanim uvjetima funkcioniranja društva uzrokovanim aktualnom pandemijom.

Nova ljevica jedina je Hrvatska stranka koja se zalaže za podatkovnu demokraciju – dostupnost što većeg broja informacija građanima, kako bi mogli donositi bolje odluke o potrošnji našeg novca u javnom interesu.

Fotografija: Spencer Davis / Unsplash