Na današnjoj konferenciji za medije Nova ljevica izvijestila je javnost da je podnijela DORH-u kaznenu prijavu protiv predsjednika Hrvatske gospodarske komore (HGK) Luke Burilovića zbog sumnje u počinjenje kaznenih djela neizvršavanja sudskih odluka jer već dvije godine odbija omogućiti pristup informacijama.

Burilović je tako postao treći predsjednik neke od komora, kojim će se baviti hrvatsko pravosuđe. Kao službena i odgovorna osoba u HGK, Burilović je kriv što već dvije godine, unatoč presudama Visokog upravnog suda, odbija udruzi F.U.T.U.R.I.S.T (su-podnositelju kaznene prijave protiv Burilovića) omogućiti pristup sljedećim informacijama: isplatnice medijima u 2017., izvodi prometa na bankovnim računima koje su banke dostavile HGK-u u 2017., sistematizacija radnih mjesta u HGK, popis zaposlenih u HGK-u, zapisnici o sjednicama i radu Nadzornog odbora u HGK-u u 2016. i 2017. te opći i pojedinačni pravni akti koje je od uhićenja bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića HGK donio – kako bi se spriječili slični kasniji scenariji u komorama kao moguća zloupotreba ovlasti, štete po komore itd.

„Kakvo povjerenje javnost, zaposlenici,  poduzetnici i investitori mogu imati u hrvatske institucije, ako predsjednik najveće gospodarske asocijacije – nije u stanju izvršiti odluke suda koje ga obvezuju“, naglasila je saborska zastupnica i potpredsjednica Nove ljevice Rada Borić.

Istaknula je da od 2013. čekamo presudu u slučaju bivšeg predsjednika HGK Nadana Vidoševića zbor sumnje za izvlačenje oko 40 milijuna kuna iz HGK, a kada je u pitanju Hrvatska obrtnička komora (HOK), protiv predsjednika HOK-a Dragutina Ranogajca postoji ne samo prijava već i istraga DORH-a kao i odluka Povjerenika za informiranje prema kojoj je bio dužan dati preko 3500 stranica bankovnih izvoda o poslovanju HOK-a.

Predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin rekla je da su Vidošević, Burilović i Ranogajec “iz istog HDZ-ovog kadrovskog bazena iz kojeg je došao i gospodin o kojem smo jako puno govorili prošli tjedan – gospodin (Žarko)Tušek”.

Kekin kaže da je Ranogajec, koji DORH-u i policiji ne želi dati bankovne izvode iz svoje komore – 2017. bio kandidat HDZ-a za župana u Krapinsko-zagorskoj županiji.

“Možda je motiviran time što bi se saznalo na koji način je financirao svoje raskošne video uratke i plakate za kampanju. Možda mu je to zastupnik Tušek koji je sklon takvoj vrsti dogovora i odobrio. To je nešto što treba istražiti”, poručila je Kekin.

Tvrdi da “iz tog istog bazena” dolazi i potencijalni HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba Damir Vanđelić. “Što god on odlučio, a voli nas držati u neizvjesnosti, Nova ljevica smatra da je izuzetno neprimjereno da gospodin Vanđelić bude na čelu Fonda za obnovu grada Zagreba i istodobno kandidat za gradonačelnika Zagreba”, izjavila je Kekin.

„Time se dovodi u pitanje njegova nepristranost koja je osnovni preduvjet da bi se posao obnove Zagreba odvio kako treba, otvara se prostor da se pozicija predsjednika Fonda koristi za osobnu promociju u kampanji i otvara se pitanje financiranja predizborne kampanje osobe kojoj je dostupan tako veliki bazen novaca. Otvara se golemi prostor za sukob interesa, a mi znamo kako takav prostor sukoba interesa u režiji HDZ-a završava. Uvijek i beziznimno po štetu hrvatskih građana”, ustvrdila je Kekin.

„U javnom je interesu progovarati o nepravilnostima u radu tijela javne vlasti, u ovom slučaju dviju komora, na koje sve veći broj građana, udruga, poduzetnika, obrtnika, političkih stranaka i građanskih inicijativa ima prigovore i svjedočanstva o ignoriranju zakona i propisa “, naglasio je član Izvršnog odbora Nove ljevice Dimitrije Birač.

Vidimo da HGK i HOK ignoriraju Zakon o pravu na pristup informacijama, iako bi trebale znati da se radi o ozbiljnom kršenju ljudskih prava jer je pravo na pristup informacijama eksplicitno od 2010. godine – zajamčeno člankom 38. Ustava Republike Hrvatske  zajedno s pravom na život, slobodu, slobodu kretanja, slobodu mišljenja i izražavanja misli, slobodu od mržnje ili nesnošljivosti, slobodu zauzimanja za uvjerenja i ciljeve, slobodu na udruživanje, dostojanstvo, nepovredivost doma, čovječno i dostojanstveno postupanje s uhićenima, osobnost, nezlostavljanje, sudsku zaštitu, i slobode od – prisilnog rada, uhićenja ili pritvaranja bez pisanoga, sudbenog i na zakonu utemeljenog naloga.

„Stoga uskratiti pravo na informaciju – istovjetno je uskraćivanju prava na npr. život ili slobodu. Drugim riječima, predsjednik HGK Burilović uskraćivanjem informacija čini isto kao da nekoga drži u ropstvu, ili mu oduzima život”, naveo je Birač.

Nova ljevica će iskoristiti mogućnosti koje ima kao parlamentarna stranka kako bi se rad navedenih komora i njihovih čelnika učinio zakonitima. Ako to nije moguće, bolje ih je raspustiti, a njihove javne ovlasti dodijeliti drugim tijelima. Također bi poduzetnici sami trebali odlučiti zaštiti financijsku imovinu HOK-a i HGK dok traje pravosudni postupak u obje komore – tako da uskrate svoje uplate komorskog doprinosa, naime u javnom je interesu držati ta sredstva van domašaja ove dvije komore, dok nismo potpuno sigurni da one i njihovi čelnici zakonito postupaju.