Manje od jednog radnog dana trebalo je Povjereniku za informiranje da uputi važno upozorenje ravnatelju Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damiru Vanđeliću, nakon naše predstavke u prilog transparentnosti toga Fonda.

Ovako brza reakcija države na uočene nepravilnosti ne događa se često – Povjerenik za informiranje Zoran Pičuljan nakon naše predstavke u nedjelju, već je krajem radnog vremena u ponedjeljak (u 15.04 sati) upisao Fond u popis tijela javne vlasti i zatražio od ravnatelja Vanđelića da imenuje službenika za informiranje Fonda (pa makar to bio Vanđelić osobno) i u roku od 20 dana objavi on-line sve informacije koje propisuje Zakon o pravu na pristup informacijama.

Zakon o pravu na pristup informacijama „jedan je od temelja ostvarenja transparentnosti u radu i odlučivanju te potrošnji javnih sredstava”, ističe Povjerenik Pičuljan u svom odgovoru (Upozorenje Fondu za obnovu i ravnatelju Vanđeliću) na predstavku Nove ljevice.

Čak i dok još nema svoju vlastitu Internet stranicu, Fond mora, nalaže Povjerenik za informiranje, javno objaviti – na primjer na web-stranicama svojih osnivača (Ministarstva prostornoga uređenja, graditeljstva i državne imovine, Grada Zagreba i sl.) – obavijest o načinu i uvjetima ostvarivanja prava na pristup informacijama, kontakt-podatke, obrasce za pristup informacijama i dr., te do 14. prosinca dostaviti Povjereniku izvještaj s dokazima o postupanju.

Bili bismo bolja zemlja za život, kada bi institucije tako brzo reagirale, kao u ovom slučaju.

Žalosti jedino da ovaj slučaj vrijedi istaknuti, kao iznenađujući izuzetak.

Možemo zaključiti da smo za početak uspjeli: Povjerenik je odgovorio u rekordnom roku i usmjerio Fond za obnovu na zakonito postupanje.

Nova ljevica nastavit će se zalagati za uvid u javnu potrošnju Fonda, kao i drugih tijela javne vlasti, prije svega gradova, općina, županija, komora, ministarstava i drugih …

“Ova pobjeda za nas je dobar znak i poticaj da idemo dalje u istom smjeru. Uspjeli smo – u manje od 24 sata – država je na naš zahtjev uputila ravnatelju Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije Damiru Vanđeliću važno upozorenje i zahtjev za zakonitim postupanjem. Nastavljamo dalje uz podršku javnosti“, ističe ovim povodom predsjednica Nove ljevice Ivana Kekin.

FOTO: Još u nedjelju, Fonda za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije nije bilo na Popisu tijela javne vlasti: