Nova ljevica inicirala je prvi postupak građanskog nadzora nad novoosnovanim Fondom za obnovu grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije na čijem čelu je privremeni ravnatelj s ambicijom da postane stalni Damir Vanđelić.

Nova ljevica je temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama (ZPPI), od Fonda zatražila bankovne izvode s prometima na računu Fonda u studenom 2020., a Fond je taj zahtjev dužan riješiti u roku od 15 dana od zaprimanja, dakle početkom prosinca.

Istovremeno je Nova ljevica od Povjerenika za informiranje zatražila upis Fonda u registar tijela javne vlasti koji se vodi pri Povjereniku (https://tjv.pristupinfo.hr/) te nadzor nad navedenim tijelom, kako bi i Fond postupao temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama – imenovao službenika za informiranje te dalje nesmetano djelovao u korist prava na pristup informacijama.

Pravo na pristup informacijama je jedno od temeljnih ustavnih prava i omogućava nadzor nad tijelima javne vlasti kako bi se spriječila koruptivna i druga kaznena djela u raspolaganju javnim novcem i drugom javnom imovinom.

Čudi stoga da navedeni Fond još nije upisan u registar tijela javne vlasti iako ispunjava zakonske uvjete, kao “pravna osoba koja se temeljem posebnog propisa financira pretežito ili u cijelosti iz državnog proračuna ili iz proračuna jedinica lokalne i područne (regionalne) samouprave” (članak 5. ZPPIa).  Fond se doista pretežito financira iz javnih izvora: državnog proračuna (60 %,) proračuna Grada Zagreba, Krapinsko-zagorska županije i Zagrebačke županije (20 %) te sredstvima (su)vlasnika potresom pogođenih nekretnina (20 %).

Poznato je da je HDZ-ova Vlada i saborska većina odbila amandman Kluba zeleno-lijevog bloka na Zakon o obnovi zgrada oštećenih potresom na području Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske županije i Zagrebačke županije – da se prometi na računima Fonda prikazuju u realnom vremenu.

Nedavno smo pak od premijera Plenkovića, nakon osuđujuće prvostupanjske presude Ivi Sanaderu i HDZ-u u slučaju FIMI-MEDIA, čuli da “nema šanse” da nosi etiketu Ive Sanadera.

Čeka li nas zato, s Fondom za obnovu nakon potresa nastavak po starom, FIMI-MEDIA 2, ili će Plenković uspjeti skinuti Sanaderovu etiketu?

Po rezultatima ovog, a i budućih građanskih i drugih nadzora Fonda vidjet ćemo – je li Sanaderovu etiketu Plenković u stanju skinuti, ili ćemo, po njegovoj podršci zagrebačkom gradonačelniku Bandiću i njegovoj preplaćenoj žičari ili po netransparentnom startu Fonda za obnovu  – morati zaključiti da HDZ mijenja samo dlaku, ali ćud ni etiketu nikada.

U prilogu: Zahtjev Povjereniku za informiranje za postupanje prema Fondu

Zahtjev Povjereniku za informiranje za postupanje prema Fondu