Nova ljevica današnjim je zastupničkim pitanjem – odgovornost za očite nezakonitosti u Hrvatskoj obrtničkoj komori – prebacila na premijera Andreja Plenkovića.

Premijer će naime – u roku od 30 dana od dana kada je pitanje dostavljeno Vladi –  temeljem saborskog poslovnika biti dužan odgovoriti na zastupničko pitanje „koliko je od 1. siječnja 2010. godine s računa Hrvatske obrtničke komore (HOK) ponaosob isplaćeno obrtničkim funkcionarima – kojima i koliko“.

Kako je prikazano u dokazima uz zastupničko pitanje – Hrvatska obrtnička komora odbija dati te podatke već 2.052 dana – ili 5 godina, 7 mjeseci i 10 dana, unatoč pravomoćnim rješenjima Povjerenika za informiranje.

Nova ljevica u obrazloženju ovog zastupničkog pitanja ističe da u HOK-u očito ne postoji volja da javnosti predoči koliko je komora obrtnika potrošila obrtničkih novaca za isplate obrtničkim funkcionarima i da se stoga HOK već ponaša kao udruga – dakle kao da je već bez javnih ovlasti, čime su se stekli svi preduvjeti za ukidanje obaveznog plaćanja članarine – kao nameta obrtnicima.

Očito je da se HOK ne želi ponašati kao tijelo javne vlasti i time obveznik provođenja Zakona o pravu na pristup informacijama – već suprotno od toga.

Temelj za ukidanje obaveznog plaćanja članarine kao nameta obrtnicima – svojim nepostupanjem po Zakonu o pravu na pristup informacijama ali i po drugim zakonima – postavili su Dragutin Ranogajec, prema Statutu HOK-a predsjednik Komore odgovoran za zakonitost njezina rada (članak 44), dok za zakonito obavljanje poslova i radnih zadataka Komorskog ureda odgovara glavna tajnica Komore Violeta Jelić (članak 92 Statuta HOK-a), navodi se u pisanom zastupničkom pitanju.

Potpredsjednica Nove ljevice i saborska zastupnica Rada Borić u svom zastupničkom pitanju ističe da je općepoznato – što je dodatna potvrda nezakonite privatizacije informacija i nužnosti obustave plaćanja obavezne članarine u HOK-u – da je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec pod istragom radi utaje ukupno 3.537 stranica bankovnih izvoda koje je od banaka HOK zaprimio u 2014. godini, a dužan ih je predati korisniku informacije temeljem pravomoćnog rješenja Povjerenika za informiranje.

Nedavno je Ranogajec pak javno priznao da u HOK-u “nekoliko godina nisu izvršavali obveze po putnim nalozima svojih članova” (https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/biznis/franc-letica-i-hok-ima-svog-putina-promijenio-je-statut-i-osigurao-ruke-za-svoj-ponovni-izbor-dragutin-ranogajec-to-je-notorna-laz-1075385), no o tome je zastupničko pitanje Nova ljevica već postavila ministru financija Zdravku Mariću.

Novoj ljevici su se osim zaposlenika HOK-a počeli javljati i obrtnici, naglašavajući da “Ranogajec bespovratno kompromitira HOK”, ali sada će za to po sili odredbi saborskog poslovnika nužno odgovarati premijer Andrej Plenković.