Ministar zdravstva Vili Beroš u Dnevniku HRT-a od 16.10. izjavio je kako vjeruje da će cjepiva biti dovoljno za sve one koji će se željeti cijepiti, no iz ljekarni stižu vijesti da su dosad dobivene zalihe cjepiva rasprodane, da je pritisak građana velik te da je izvjesno da će se i dodatno naručene količine cjepiva rasprodati prije nego što svi zainteresirani građani uspiju doći do cjepiva.

Također iz razgovora s liječnicima obiteljske medicine jasno je da ne znaju kojim količinama cjepiva za ugrožene skupine raspolažu, odnosno ne znaju da li će dobiti dovoljno za sve pacijente koji imaju pravo na besplatno cjepivo.

Dodatno im posao otežava činjenica da se ove godine, za razliku od prethodni, u ljekarnama inzistira na liječničkom receptu, kojeg liječnici u ljekarne ne mogu poslati putem Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava Republike Hrvatske (CEZIH) nego ga pacijenti moraju osobno podići, opterećujući time ionako preopterećene ambulante liječnika obiteljske medicine u vrijeme pandemije. Valja napomenuti da dodatni dolasci pacijenata u ambulante obiteljske medicine pridonose potencijalnom širenju Covida19.

Također raspolažemo informacijama da su pojedine privatne tvrtke naručile veće količine cjepiva za svoje zaposlenike – što potencijalno dovodi do situacije da neugroženi zaposlenik/ica privatne tvrtke ima prednost pri dobivanju cjepiva pred kroničnim bolesnikom.

Postavljamo pitanje po kakvim su se algoritmima određivali prioriteti u raspodjeli cjepiva protiv gripe u sezoni kada je cjepiva očito nedovoljno, a znamo da je cijepljenje protiv gripe od osobite važnosti.

Ukoliko se neadekvatno i nejasno određuju prioriteti u cijepljenju protiv gripe, kako možemo imati povjerenja u sustav da će ispravno odrediti prioritete u provedbi, nadamo se što skorijeg, cijepljenja protiv Covida19. Osobito ako znamo da će i količine budućeg spasonosnog cjepiva biti izuzetno ograničene.

U situaciji u kojoj se građane konstantno poziva na odgovornost, apeliramo na Ministarstvo zdravstva Republike Hrvatske i ministra zdravstva Vilija Beroša da ne zavaravaju javnost najavama kako će cjepiva biti dovoljno za sve nego da transparentnom raspodjelom cjepiva protiv gripe u sezoni 2020./2021. preuzmu odgovornost za zdravlje i procijepljenost hrvatskih građana.

O važnosti raspodjele cjepiva po jasnim kriterijima, govorila je na konferenciji za medije 4. studenog u Hrvatskom saboru i saborska zastupnica Nove ljevice Rada Borić: