Nakon jučerašnjeg (19.1.) aktualnog sata, vrijedi zapamtiti izjavu premijera Plenkovića, da „nema nedodirljivih“. Isto je izjavio i 5.10.2020. – te da u borbi protiv korupcije, „stranačka pripadnost ne zanima ni DORH, ni policiju, ni mene“ (https://vlada.gov.hr/vijesti/plenkovic-nema-nedodirljivih-u-borbi-protiv-korupcije-stranacka-pripadnost-ne-zanima-ni-dorh-ni-policiju-ni-mene/30521)

Stoga Nova ljevica, kako ne bi bilo nedodirljivih, ‘prinosi pažnji’ hrvatskoj javnosti, a posebno premijeru Plenkoviću nesporne činjenice o predsjednicima dviju najbogatijih hrvatskih komora (Hrvatske obrtničke komore i Hrvatske gospodarske komore), čini se nesposobnima da se uklope u hrvatski pravni poredak poštujući Ustav i zakone.

Ovo činimo i zato jer premijer te dvije komore usrdno brani.

U njihovoj obrani tako se na jučerašnjem aktualnom satu pozvao da te dvije komore imaju 150 godina tradicije i da moraju oni od nečega živjeti. Kao pravnik koji se predstavlja kao educirani čovjek, Plenković bi morao znati da je i robovlasništvo imalo višestoljetnu tradiciju prije nego je ukinuto, a da HDZ-ovi kadrovi trebaju od nečega živjeti – i toga smo se od Plenkovića naslušali, posljednji put kada je tim argumentom branio Nevenku Benić, bivšu državnu tajnicu pod istragom USKOK-a, koju je potpredsjednik Vlade Medved zaposlio kao glavnu savjetnicu u Ministarstvu branitelja na plaću od 14.000 kuna.

Kad su HGK i HOK u pitanju, na njihov loš rad već dugo upozoravaju udruge i građanske inicijative (Glas poduzetnika, Psihološko proljeće, FUTURIST itd.).

Udruga FUTURIST tako je na svojim web-stranicama objavila da je predsjednik Hrvatske obrtničke komore Dragutin Ranogajec pod istragom zbog utaje ukupno 3537 stranica bankovnih izvoda koje je od banaka HOK zaprimio u 2014. godini, a dužan ih je predati korisniku informacije temeljem pravomoćnog rješenja Povjerenika za informiranje.

DORH-u je kaznena prijava po navedenom pitanju upućena sredinom 2017. – a nakon tri i pol godine, policija izgleda još uvijek traži gdje je Ranogajec sakrio te izvode (opširnije na  https://prijedlog1istraznogpovjerenstva.wordpress.com/).

Istovremeno, predsjednik HGK  Burilović očito čini kazneno djelo „neizvršavanja sudskih odluka“ kao kazneno djelo protiv pravosuđa (članak 311. Kaznenog zakona). Nakon što je izgubio 6 sporova na Visokom upravnom sudu, on presude toga suda, a sve se tiču ustavom zaštićenog prava na pristup informacijama – ne izvršava (opširnije na https://hokihgknarodu.wordpress.com/).

I Ranogajec i Burilović smatraju se ljudima HDZ-a. Štoviše, Ranogajec je 2017. bio HDZ-ov kandidat na izborima za župana Krapinsko-zagorske županije.

Možda navedeni nisu „mezimci“ samog Plenkovića, ali bi mogli biti potpredsjednika Vlade Darka Horvata, koji za obje zastarjele komore ima uvijek samo riječi hvale.

Najviše pak zabrinjava da je Burilović sada u „užem krugu“ za dolazak na čelo Podravke, pa se jednostavno pitam(o), smije li Burilović, opterećen sumnjom u počinjenje kaznenih djela, doći na čelo najveće hrvatske prehrambene kompanije.

Mora i Burilović “od nečega živjeti”, no možda bi bilo bolje da mu šaljemo lunch-pakete s Podravkinim proizvodima, nego da svjedočimo da je i dalje Plenkovićeva Vlada, kada su komore i njihovi čelnici u pitanju, spremna žmiriti na oba oka, potvrđujući da su sve te Plenkovićeve priče da „nema nedodirljivih“ i da „stranačka pripadnost ne zanima ni DORH, ni policiju, ni mene“ – i dalje samo tek lažne vijesti (fake news). / Rada Borić, saborska zastupnica i potpredsjednica Nove ljevice/