Nova ljevica – ne samo putem svojih zainteresiranih članova, nego i kao pravna osoba – poduprla je dvije peticije – jedna proizlazi iz inicijative niza udruga “Sjeme je naše ljudsko pravo!”, a druga iz inicijative građana koja želi skrenuti pozornost Vladi i zastupnicima Sabora o učinkovitosti Zakona o protugradnoj obrani.

Potonja inicijativa građana uključila se u netom završeno savjetovanje s javnošću za Obrazac Prethodne procjene za Nacrt prijedloga Zakona o prestanku važenja Zakona o protugradnoj obrani – kako bi upozorila da ukidanje Zakona o protugradnoj obrani  – nema znanstveno utemeljenje.

„Problem sustava obrane od tuče najkraće se može opisati na sljedeći način – Državni hidrometeorološki zavod ne provodi Zakon o sustavu obrane od tuče, a Ministarstvo poljoprivrede ne provodi nadzor – i tako 20 godina. Obrana od tuče ima čvrsto uporište u znanosti s jasnim pokazateljima učinkovitosti i isplativosti. Ne postoje preporuke Svjetske meteorološke organizacije, ni međunarodne znanstvene i stručne zajednice da se zaštita poljoprivrednih dobara od tuče učinkovito rješava fizičkom zaštitom ili sustavom osiguranja“. Ostali argumenti iz javnog savjetovanja mogu se pročitati ovdje: https://esavjetovanja.gov.hr/Econ/MainScreen?EntityId=15760

Inicijativa pod nazivom “Sjeme je naše ljudsko pravo!” pozvala je parlamentarne političke stranke na podršku svom mišljenju o nacrtu Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja, koji uskoro dolazi u saborsku proceduru.

„Tim ljudi iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge Biovrt – u skladu s prirodom i Udruge obiteljskih poljoprivrednih gospodarstava Hrvatske “Život” više od mjesec dana radi na proučavanju i analizi prijedloga novog Zakona o sjemenju. Zakon smo proučili temeljito, konzultirali smo se s raznim stručnjacima, pa čak i inozemnim udrugama i odvjetnicima koji rade na ovom području. Tražimo odgodu donošenja Zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorata poljoprivrednog bilja do trenutka donošenja zakona koji će definirati područje sjemenarstva na europskoj razini. Ukoliko to nije moguće, inicijativa traži uklanjanje pojma “sjeme s poljoprivrednog gospodarstva” i svih odredbi vezanih uz taj pojam. Te odredbe značajno zadiru u prava proizvođača i nisu u skladu s međunarodnim dokumentima koji ih štite. Dopis je potpisalo 77 udruga koje okupljaju više od 25.000 članova, kao i Hrvatska poljoprivredna komora koja okuplja sve poljoprivrednike Hrvatske”, navode iz ove inicijative (opširnije o ovoj temi se može pogledati ovdje: https://www.biovrt.com/dopis-hrvatskom-saboru/).