Nova ljevica povodom Međunarodnog dana borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije upozorava na važnost borbe protiv svih oblika fašizma.

Međunarodni dan borbe protiv fašizma, antisemitizma i ksenofobije obilježava se 9. studenoga diljem Europe i svijeta prisjećanjem na žrtve fašizma i antisemitizma, ali i aktivnim oblicima borbe protiv suvremenih oblika fašizma i antisemitizma.

„Kristalna noć“ i pogrom Židova iz 1938. godine početak su sustavnog iskorjenjivanja židovskog naroda koji je doveo do smrti oko 6 milijuna Židova, kao i do stradanja homoseksualaca, političkih protivnika nacizma – komunista i socijalista, manjinskih zajednica poput Roma i Sinta, članova različitih religijskih zajednica i ljudi s mentalnim tegobama.

Obilježavanje „Kristalne noći“  9. studenoga, podsjetnik je na zlo koje je proizveo fašizam, a žrtve holokausta i fašizma tijekom povijesti trebale bi nas podsjetiti i na suvremene probleme desničarskog ekstremizma i neofašizma, rasizma i antisemitizma i osnažiti u borbi protiv rastućih nejednakosti – jednom od uzroka fašizma, kao i svih manifestacija fašizma, rasizma i ksenofobije.

Nova ljevica će biti ustrajna u zahtjevu da se u obrazovni program, u prvom redu kroz građanski odgoj, ali i ostale predmete, uvedu sadržaji koji bi mladima omogućili razumijevanje povijesti koje ne veliča politike zla već razvija i čuva kulture sjećanja i promovira toleranciju i nenasilje.

Nova ljevica se zalaže za primjereno obilježavanje žrtava Holokausta, a da spomenik žrtvama koji se planira postaviti u središtu Zagreba nedaleko Glavnog kolodvora, bude nedvosmisleno posvećen žrtvama ustaškog režima, umjesto da se prešućuje istina o počiniteljima zločina. Također, predložit ćemo da se u bivšem sjedištu Gestapoa na Trgu žrtava fašizma u Zagrebu osmisli i uredi memorijalni muzej žrtvama fašizma.

Ostajemo odlučni da suočavanje s prošlošću bude stvarni zalog za budućnost – bez diskriminacije, bez fašizma i pogroma drugačijih i različitih.