Potpredsjednica Nove ljevice i zastupnica u Saboru Rada Borić održala je na poziv Fondacije CURE i uz potporu Heinrich Böll Stiftung 10. i 11. listopada u Sarajevu radionicu za kandidatkinje za lokalne izbore koji će se u Bosni i Hercegovini održati 15. studenoga.

Na seminaru „Zajedno do pobjede“ sudjelovale su kandidatkinje iz različitih političkih opcija i svih dijelova BiH kako bi svladale znanja i stekle vještine iz područja izbornog procesa te upravljanja lokalnim kampanjama i potom mobilizirale birače za promjene u lokalnoj zajednici.

– Ovaj seminar bio je prilika za dijeljenje iskustva iz naše kampanje za lokalne i parlamentarne izbore, ali i za upoznavanje s političkim prilikama u susjednoj zemlji. Ima puno dodirnih točaka, kao što su birokratizacija, patritokracija i rizici korupcije u javnoj upravi kao i nedostupnost, obeshrabrenost ili nezainteresiranost građana za sudjelovanje u političkim procesima u okolnostima života na rubu siromaštva. Ipak, raduje interes žena za sudjelovanjem u politici, kao i odluka da kao kandidatkinje izađu na izbore, da prepoznaju i zajedničke teme u kampanji, jer će time imati više šansi djelovati na lokalne politike. Žene su odlučne da hrabrošću, znanjem i upornošću pokažu da su promjene moguće. Suradnja će se sigurno nastaviti i nakon izbora, naglašava Rada Borić.

Ovakvim aktivnostima, a posebno suradnjom sa srodnim strankama, ostvaruje se zajedničko zalaganje za demokratizaciju, što je važan element Deklaracije o regionalnoj solidarnosti koju su ove godine inicirali Levica iz Slovenije, Nova ljevica i Radnička fronta iz Hrvatske te Socijaldemokratska unija iz Srbije (opširnije na http://regionalnasolidarnost.info/potpisi/), a podržalo ju je do sada oko 2000 uglednih osoba iz političkog i društvenog života iz cijele regije.