Osim što je naziv naše stranke – „nova ljevica“ kao pojam označava i sve nove političke snage na ljevici koje djeluju kao „novi akter sa starom idejom – socijalne pravde i jednakosti i koja se prilično razvila u posljednjih desetak godina kao kulturni, intelektualni fenomen koji postaje i politički fenomen“, kako naglašava Igor Štiks, pisac i politički teoretičar u svom nastupu na N1 – televiziji iz beogradskog studija.

U svom nedavnom televizijskom gostovanju, Štiks ističe da se radi o novom akteru koji se umiješao u sukob s jedne strane liberala i s druge nacionalista i konzervativaca.

„Pojavljuje se jedan heterogeni subjekt kojeg možemo nazvati lijevim, a kojeg zanima pitanje – u kakvim društvima živimo i kakvo društvo želimo, da li želimo pravednije društvo, kako bi ono trebalo izgledati, što ćemo s onim što je zajedničko kao što su grad, prirodni resursi, da li ćemo ih rasprodavati ili pokušati da ih sačuvamo kako bi ih koristili svi, a ne samo neki“, rekao je Štiks.

„Nitko nije zadovoljan ovim demokracijama u kojima živimo“ jer su postale korisne samo za „izborne oligarhije koje su našle načine da se reproduciraju, a vidimo snažan impuls ka većoj participaciji građana i demokratizaciji“ s druge strane, kaže Štiks.

Pokret pravde iz BiH pred glavnim banjalučkim antifašističkim spomenikom obilježio je pobjedu novoljevičarske koalicije na lokalnim izborima u Zagrebu

„Većina nas živi u gradovima i moramo se baviti ne samo državnom politikom, nego i time kako ćemo živjeti i disati u gradovima, i većina ljudi se prepoznaje u urbanim akcijama i tu vide prostor za realnu participaciju. Ali strukture su jako rigidne i vidimo da tu realnu participaciju ne dozvoljavaju, vidimo da se državni nivo tu miješa, a gradovi, to je svjetski trend, postaju sve važniji, neki su daleko važniji i od mnogih članica UN“, ocjenjuje pisac.

Štiks je predstavio i publikaciju „Nova balkanska ljevica: borbe, uspjesi, neuspjesi“ koja govori o, kako kaže, jednom od politički najznačajnijih, a istovremeno u široj javnosti nedovoljno poznatih događaja na suvremenom Balkanu: ponovnom rađanju ljevice.

Fokus knjige je na novoj balkanskoj ljevici koja se formirala kao anti-sistemski i kontra-hegemonistički pokret.

Publikacija ima za cilj ilustrirati raznolikost borbi povezanih sa novom ljevicom na cjelokupnom post-socijalističkom Balkanu, posebno u post-jugoslavenskim državama (publikacija se može preuzeti sa https://www.rosalux.rs/en/new-balkan-left).

Izvor: https://rs.n1info.com/kultura/stiks-nova-levica-kao-kulturni-intelektualni-politicki-fenomen/

Foto: Freepik (Pazin)