Rada Borić: Prava reforma značila bi smanjenje broja, a povećanje ovlasti preostalim jedinicama lokalne vlasti, uz jačanje fiskalnih kapaciteta, odgovornosti lokalnih čelnika i participacije građana u odlučivanju, izjavila je zastupnica Nove ljevice (Jutarnji list, 10.11.2020.)

HDZ se nije proslavio razvijanjem lokalne demokracije. Naprotiv, bez osjećaja za pitanja lokalnog razvoja, u državi u kojoj se 90 posto javnih prihoda već skoro 30 godina slijeva na račune središnjih vlasti, HDZ ne pokazuje volju za dubinskim reformama, kakve zazivaju stručnjaci i građani. Posebno Zagrepčani nikada neće zaboraviti Tuđmanovo oktroiranje legitimno izabranih vlasti i njegovu rečenicu „Neću dozvoliti oporbenu situaciju u Zagrebu“. Najnovija HDZ-ova kvazi-reforma lokalne vlasti mogla bi ići korak dalje, bolje rečeno korak dolje, prema oktroiranju lokalnog političkog života i volje birača čime bi, lokalna samouprava mogla postati još u većoj mjeri – tek ukras demokracije.

O toj je temi govorila i potpredsjednica i saborska zastupnica Nove ljevice za izdanje Jutarnjeg  lista od 10.11.2020. (objavljujemo proširenu izjavu).

„Po novim zakonskim prijedlozima, od velike reforme lokalne samouprave koja se dugo najavljuje, opet neće biti ništa. Prava reforma značila bi smanjenje broja, a povećanje ovlasti preostalim jedinicama lokalne vlasti, uz jačanje fiskalnih kapaciteta, odgovornosti lokalnih čelnika i participacije građana u odlučivanju. Ove kozmetičke promjene odgovaraju samo nekim političkim strankama – i dalje ćemo imati nemogućnost smjene grado/načelnika u zadnjoj godini mandata referendumom, valjda da se oni s najgorim namjerama mogu na miru posvetili klijentelizmu i korupciji, i dalje nećemo imati stvarnu decentralizaciju nego će se država moći u sve uplitati, što odgovara npr. krimogenom savezu Plenković-Bandić. Nema ni novih obaveza oko transparentnosti, pa će i lokalna vlast i dalje biti sve udaljenija od građana, umjesto u službi njihovih potreba.“

Što znači prijedlog da Zagrebačka skupština ima četiri zastupnika manje

“Manje vijećnika znači i manje „posla“ za velike stranke, koje će lakše moći steći postizbornu većinu. Manje će stranke teže dobivati mandate, što će ih navoditi na predizborno koaliranje. Ova odredba o manje vijećnika neće imati utjecaja na našu zeleno-lijevu koaliciju, ali kao da ide protiv one narodne poslovice da „više očiju više vidi“.”

Što znači promjena odredbe da je uvjet za kandidaturu prebivalište na dan raspisivanja izbora, a ne više šest mjeseci prije

“Izgleda da ova odredba pokazuje veliku nesigurnost, prije svega u HDZ-u, u strahu da ne izgube sve konce utjecaja koje ionako imaju u rukama. S jedne strane će Plenković ojačati svoju poziciju jer će do zadnjega dana raditi kadrovske „rošade“ kandidata, a s druge strane samo će lojalni, da ne kažem poslušni u takvom sustavu imati „prođu“. To će dovesti do daljnje degradacije lokalne politike. Na vlast će dolaziti gubernatori po volji partijskih šefova, a ne oni koji se bore „na terenu“, u zadržavanju ili osvajanju vlasti. To može obeshrabriti građane da idu na birališta, ali, vidjet ćemo, može biti izvor velikih nezadovoljstava, kako u strankama, tako i među stanovnicima općina, gradova ili županija kojima prijeti nametnuta, oktroirana vlast.”