Usred aktualne rasprave u javnosti o ukidanju obveznog članstva u dvije poduzetničke komore – Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) i Hrvatskoj gospodarskoj komori (HGK) – Novoj ljevici je od zaposlenika HOK-a stigla informacija o poreznom nadzoru u HOK-u, što je rezultiralo visokom kaznom prema navedenoj obrtničkoj asocijaciji s obveznom članarinom – navodi se iznos od 1,86 mil. kuna.

Uz dokaze o tom saznanju, a radi očuvanja javnog interesa i osiguranja interesa javnosti – Nova ljevica uputila je putem svoje saborske zastupnice Rade Borić zastupničko pitanje ministru financija Zdravku Mariću.

Od ministra financija se traži da odgovori na pitanja:

  • Je li izvršena naplata porezne kazne Hrvatskoj obrtničkoj komori (HOK) temeljem nagodbe postignute 2018. između Hrvatske obrtničke komore zastupane po predsjedniku HOK-a Dragutinu Ranogajcu i Ministarstva financija?

  • Koji je točan iznos naplaćene kazne – od zaposlenika HOK-a stigla nam je informacija da se radi o iznosu koji je utvrđen temeljem nagodbe – naime da je „trebalo platiti oko 2,5 milijuna kuna“, a da je nagodbom smanjen iznos – pa „plaćeno je poreznoj 1,86 mil. kuna radi nepravilnosti“?

  • O kakvim je točno nepravilnostima u HOK-u riječ?

  • Jesu li uz kaznu HOK-u kao pravoj osobi, izrečene i naplaćene kazne i odgovornim osobama – predsjedniku HOK-a Dragutinu Ranogajcu i njegovoj glavnoj tajnici Violeti Jelić jer prema Statutu HOK-a predsjednik Komore odgovoran je za zakonitost njezina rada (članak 44), dok za zakonito obavljanje poslova i radnih zadataka Komorskog ureda odgovara glavni tajnik Komore (članak 92).

Upravni odbor HOK-a primio na znanje izvješće o provedenom poreznom nadzoru na svojoj 34. sjednici 12.7.2018. – ali do današnje dojave iz HOK-a, nije poznato što se događalo dalje po tom pitanju.

Bit će zanimljivo vidjeti je li naplaćena kazna HOK-u i Ranogajcu, očito bliskom nedavno smijenjenom predsjedniku županijske organizacije HDZ-a Žarku Tušeku, uz čiju podršku je proveo, a možda iz sredstava HOK-a i ilegalno financirao 2017. svoju kampanju za izbore za župana Krapinsko-zagorske županije. To tek treba utvrditi, jer Tušek je već pokazao sklonost mogućim ilegalnim radnjama u izbornim procesima.

Inače, prema dojavi iz HOK-a Dragutin Ranogajec vlasnik je obrta registriranog za računovodstvene, knjigovodstvene i revizijske djelatnosti pa je još veća nevolja za njega otkrije li se da je HOK nezakonito pod njegovim upravljanjem vodio svoje financije, dok je njegova glavna tajnica koju si je Ranogajec izabrao – navodno sociologinja (prema dojavi), pa o financijama, ekonomiji, pravu, računovodstvu i politici najvjerojatnije nema nikakvih potrebnih znanja, što je međutim ne oslobađa od odgovornosti.

Kad bi u privatnom sektoru netko svojim neznanjem, nesposobnošću, neodgovornošću i sl. prouzročio pravnoj osobi u kojoj je odgovorna osoba – kaznu od 1,86 mil. kuna – taj bi novac vjerojatno morao vratiti poslovnom subjektu kojeg je oštetio.

U ovom slučaju obrtnici su možda ostali „kratki“ za 1,86 mil. kuna – ali čini se da još nema pravog mehanizma da efikasno utječu u nadzoru tijekova svog novca koje moraju uplaćivati HOK-u temeljem prisilne članarine.  Da za počinjenu štetu obrtnicima od 1,86 mil. kuna, čije novce HOK prisilno prikuplja kroz obaveznu članarinu – Ranogajec i Jelić financijski odgovaraju, možda ne bi bilo tako snažnih javnih inicijativa da tom “haraču” jednom dođe kraj.