Peta izborna Skupština Nove ljevice organizirana je i provedena u specifičnim okolnostima, usred pandemije koja prijeti kako zdravlju ljudi, tako i osnovama društva – ekonomiji i drugim kolektivnim poduhvatima ljudskog djelovanja, od politike i poljoprivrede, do zajedničkog fizičkog vježbanja, tugovanja ili slavlja.

Nije bilo jednostavno organizirati Skupštinu za 172 članova i članica Skupštine, koliko je redovnih članova imalo pravo birati ili biti biran, raspravljati ili na druge načine utjecati na politike i djelovanje stranke. Svatko je morao za to dobiti podjednaku priliku.

Nova ljevica je mala stranka, ali je istovremeno i velika. Od 453 člana upisana u Registar članova njih 38 posto plaća članarinu, taj mali, simbolični i tradicionalni dokaz pripadanja nekoj organizaciji. Prema Statutu Nove ljevice, oni koji ne plaćaju članarinu, naši su podupirući članovi. I zaista podupiru Novu ljevicu, i zaista znamo da u vremenima kada nije lako upravljati sa sve manjim prihodima u prekarnom radu – oni i one čine sve što znaju i umiju da prošire ideje Nove ljevice tako da ih najprije svakodnevno žive. Oni koji imaju više mogućnosti ili ambicija – uključuju se u stranački rad, netko prije, netko kasnije. Iz Nove ljevice nitko nije isključen zato što nije do zadnje lipe podmirio članarinu. Zato možemo postati i postajemo jača i veća stranka – ne bavimo se velikim formalnostima nego velikim idejama i načinima kako ih pretvoriti u praksu.

Tako smo u praksi osmislili da svatko može od kuće, iz stana, sa broda, iz vrta ili auta – pogledati našu Skupštinu i glasati i komentarima uključiti se u raspravu. Nije to neki revolucionarni pomak, ali je ohrabrujuće koliko je članova svih dobi i razine informatičkog znanja primijenilo tu ideju – od svih redovnih članova, njih dvije trećine. Neki čak iz dalekih krajeva – naši stranački članovi i članice, kolegice ili kolege koji žive i rade u Australiji, Ujedinjenim arapskim Emiratima, Njemačkoj ili plove na brodovima … mogli su sudjelovati u radu 5. izborne skupštine Nove ljevice, kao da su s nama, prisutni na sjednici, s malim ili većim vremenskim odmakom, a ipak, čuli su svaku riječ i vidjeli on-line svaku kandidatkinju ili kandidata …

To znači da on-line zaista možemo, brže i lakše odlučivati, a onda i brže djelovati. Tek to će dati novi zamah, posebno u širenju Nove ljevice u svim dijelovima Hrvatske. Čeka nas puno posla, ali entuzijazam je tu. Kao što smo si potkraj 2019. stavili u zadatak osvojiti bar 1 zastupničko mjesto na parlamentarnim izborima za Sabor pa to mjesto i osvojili, tako novoizabrana predsjednica ima razloga nadati se da će se naša saborska ekipa na narednim izborima povećati bar za 2 mjesta (na ukupno 3 koliko je potrebno za samostalni klub zastupnika).

U međuvremenu nas čeka borba za osvajanje mjesta u predstavničkim tijelima lokalne samouprave i djelovanje u njima – i tek ćemo tada naše politike u korist građana moći temeljitije primijeniti …

Rad na terenu, s postojećim članovima, kao i privlačenje novih članica, članova i birača – to su u svojim kandidaturama isticali svi. Za malu stranku, koja, kao što smo naglasili na našoj 4. Skupštini, „ne podcjenjuje sposobnosti malih grupa ljudi, da kao mnogo puta do sada u povijesti, utječu na velike promjene“, vrijeme je da postane veća, ako ne velika stranka.