Solidarno i pravedno društvo

Programske smjernice

 

 

Uključi se

Stanje:

Hrvatsko društvo je duboko klasno podijeljeno, pri čemu je ključna podjela između privilegiranih i onih koji to nisu.

U privilegiranu skupinu pripadaju većinom oni koji su uvezani s HDZ-om (s kratkim diskontinuitetima vladajućom strankom u državi u posljednja tri desetljeća), dijelom braniteljskih udruga i Katoličkom crkvom, te u znatno manjoj mjeri pripadnici ostalih stranaka koje su znale sudjelovati u vlasti.

Društvo kakvo danas u Hrvatskoj imamo, oblikovano je po mjeri navedenih privilegiranih skupina, a broj korisnika privilegija (klijenata vladajućih) nije zanemariv.

S druge strane su obespravljeni građani, umirovljenici bez privilegiranih mirovina, prekarni radnici (njih više od 22 % u ukupnom broju zaposlenih koji imaju neredovite i nedovoljne prihode te su kreditno nesposobni) te nezaposleni, kao i (ne)zaštićeni najmoprimci. U podređenom položaju, često su dvostruko diskriminirani pripadnici svih manjina (nacionalnih, rodnih, seksualnih …).

Za razliku od privilegirane skupine, potonji su u takvoj situaciji da ne mogu riješiti niti temeljnu egzistenciju, a kamo li bilo što drugo.

Na valu sve prisutnijeg nezadovoljstva i teške socijalne situacije obespravljenih koji jasno vide da kraj njih živi privilegirana klasa – bujaju razne populističke stranke i pokreti, ponajprije zbog nedostatka jasne lijeve alternative koju želimo graditi.

Ciljevi:

Ciljevi Nove ljevice su dokidanje privilegirane klase povlaštenih putem revizije privatizacije, braniteljskih statusa i mirovina te Vatikanskih ugovora;

Postizanje opće socijalne sigurnosti;

Vraćanje bezuvjetnog osnovnog zdravstvenog osiguranja za sve građane Republike Hrvatske koji u njoj imaju prebivalište;

Izgradnja mreže državnih stanova koji će za razuman iznos na neodređeno vrijeme dati u najam građanima koji ne mogu riješiti stambeno pitanje uz poticanje razvoja stambenih zadruga.