Za vrijeme svog kratkotrajnog mandata od 22. siječnja 2016. – 19. listopada 2016. tadašnji ministar poduzetništva i obrta a sadašnji ministar gospodarstva malog i srednjeg poduzetništva i obrta Darko Horvat potrošio je na službena putovanja ukupno 70.201,16 kuna, najviše na put u Teheran, u koji nije putovao sam.

Nova ljevica poslala je danas upit Ministarstvu gospodarstva poduzetništva i obrta, kako bi porezni obveznici saznali koji su neposredni učinci na hrvatsko gospodarstvo ostvareni Horvatovim putem u Teheran, izraženi u vrijednosti u Teheranu sklopljenih ugovora.

Za put i smještaj uz Horvata i još 1 osobe u Teheranu porezni obveznici platili su ukupno 33.506,38 kuna.

Podatke (u prilogu) dostavilo je Novoj ljevici Ministarstvo gospodarstva poduzetništva i obrta putem platforme https://imamopravoznati.org/help/about

Ministarstvu gospodarstva poduzetništva i obrta dužno je Novoj ljevici odgovoriti temeljem Zakona o pravu na pristup informacijama u roku od 15 dana od zaprimanja upita.

Nova ljevica smatra transparentnost vlasti ključnom za demokratski razvoj, a svaku privatizaciju državnih informacija kao u aktualnoj aferi Hotmail, nedopustivom.

Nova ljevica zahtjeva proaktivnu transparentnost svih tijela javne vlasti (kontinuirano objavljivanje informacija na vlastitu inicijativu, a ne samo na upite) te objavljivanje on-line u najvećoj mogućoj mjeri svih podataka o plaćanjima u javnom sektoru kako bi građani imali potpuni uvid u rad institucija i potrošnju javnih sredstava, spriječio se potencijalni sukob interesa i smanjila korupcija.

Horvat službena putovanja