„Neka institucije rade svoj posao“, govore visoki dužnosnici kada se posumnja u zakonitost njihovog rada. A potom takve institucije uništavaju stvarajući državu zarobljenu u privatne interese, koja više ne može biti u službi građana nego će se „bježanija“ iz Hrvatske neizbježno nastaviti! Nova ljevica ocjenjuje da je logičan potez dosadašnje predsjednice Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa Dalije Orešković o povlačenju kandidature – jer je postalo evidentno da se kroz izbor nove predsjednice zapravo radi na rušenju institucije koju je gradila sa svojim kolegama godinama. No poruka koja se potezima HDZ-a odašilje neovisnim institucijama i građanima puno je opasnija od sudbine samog Povjerenstva: ako institucije odluče raditi svoj posao i u tome uspijevaju, političari će vrlo brzo naći načina da ih unište ili ukinu.Nova ljevica podsjeća da od visokih dužnosnika i saborskih zastupnika – kada se pojavi sumnja u njihovo nezakonito djelovanje u pravilu čujemo rečenicu „Neka institucije rade svoj posao!“.

U Hrvatskoj se ipak povremeno pojave pojedinci i institucije koje usprkos pritiscima, odrješito, temeljito i nezavisno rade svoj posao, sa dovoljno hrabrosti i sposobnosti da rade do kraja, otkrivajući i dokazujući javnosti nezakonita djelovanja pojedinaca u vrhu vlasti.

Jedna od takvih institucija, posebno potvrđena u proteklih 5 godina je Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa – ključna institucija za prevenciju i detekciju potencijalno koruptivnih radnji državnih dužnosnika i saborskih zastupnika koji su vlastiti privatni interes stavili ispred javnog interesa.

Povjerenstvo kojem je na čelu bila Dalija Orešković uspjelo je riješiti neke od ključnih slučajeva sukoba interesa kao što je bio slučaj Tomislava Karamarka i njegovog sukoba interesa u slučaju INA-MOL, nakon čega je uslijedio pad Vlade i dolazak na vlast sadašnje koalicije.

Povjerenstvo je u proteklih nekoliko mjeseci donijelo i značajne odluke o pokretanju postupka protiv Zdravka Marića zbog sukoba interesa u slučaju Agrokor, odluku o kažnjavanju ministrice Martine Dalić zbog propuštanja navođenja bonusa svog supruga zaposlenog u INA-i, a Povjerenstvo nam je otkrilo i da je bivša predsjednica Ustavnog suda Jasna Omejec nakon odlaska s dužnosti primala naknadu plaće punih 6 mjeseci, mada je imala pravo na naknadu samo dva mjeseca.

HDZ je namjerno uskratio mogućnost utvrđivanja sukoba interesa u slučaju Ramljakovog angažiranja svoje bivše tvrtke za konzultantske usluge Agrokoru za što je isplaćeno već gotovo pola milijarde kuna.

Usprkos evidentno predanom i neovisnom rad ovog Povjerenstva pod vodstvom Dalije Orešković ili upravo zbog toga, HDZ je odlučio ne podržati reizbor dosadašnje predsjednice Povjerenstva, već su kao svoju kandidatkinju izabrali Natašu Novaković, dosadašnju djelatnicu Hrvatske udruge poslodavaca (HUP).

Djelatnica HUP-a svakako je puno bolji izbor za HDZ jer se većina važnih slučajeva Povjerenstva bavi dokazivanjem povezanosti državnih dužnosnika sa privatnim sektorom, pa će osoba koja dolazi iz udruženja koje financiraju privatne tvrtke – sigurno puno blagonaklonije gledati na različite povezane privatne interese svojih dosadašnjih članova i visoke politike i onda kada to ide na štetu javnog interesa.

Nova ljevica upozorava javnost da je Nataša Novaković logičan izbor HDZ-a, da je po našem sudu kao kandidatkinja i sama u sukobu interesa, a pogotovo ako bude izabrana – neće moći neovisno i nepristrano odlučivati.

Kako će Nataša Novaković gledati na slučaj povezanosti Zdravka Marića i Agrokora, kada joj je bivši šef Damir Kuštrak sa pozicije predsjednika HUP-a otišao u upravu Agrokora i kasnije u njegov Nadzorni odbor i jedan je od uhićenih na početku afere Agrokor, dok Ivica Todorić ima status počasnog predsjednika HUP-a u mirovanju. Osoba koja je godinama radila u instituciji koja zastupa interese privatnog sektora i koja lobira za interese svojih članova kod najviših državnih dužnosnika – ne može osigurati nezavisnost institucije Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

Nataša Novaković mogla bi djelovati na to da se privatni interesi nikada ne dokažu, već da sva šteta koju ti interesi proizvode na račun javnog interesa, zauvijek ostanu neotkriveni. Pitamo se opravdano, može li osoba iz institucije koja je zastupala interese Agrokora često na štetu malih poduzetnika, odlučivati najvažnijim slučajevima sukoba interesa ministara upletenih u aferu Agrokor.

Nova ljevica ocjenjuje da je logičan potez dosadašnje predsjednice Povjerenstva Dalije Orešković o povlačenju kandidature – jer je postalo evidentno da se kroz izbor nove predsjednice zapravo radi na rušenju institucije koju je gradila sa svojim kolegama godinama.

No poruka koja se potezima HDZ-a odašilje neovisnim institucijama i građanima puno je opasnija od sudbine samog Povjerenstva: ako institucije odluče raditi svoj posao i u tome uspijevaju, političari će vrlo brzo naći načina da ih unište ili ukinu.

Ista sudbina događa se i drugim neovisnim institucijama: prerevna Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić smijenjena je na način da je HDZ promijenio zakon kako bi je mogao smijeniti i time narušio neovisnost te institucije koja sada ovisi o raspoloženju vladajuće većine.

Pučku pravobraniteljicu Loru Vidović ministar unutarnjih poslova napada zbog toga što je dobro odradila svoj posao i detektirala da se u postupanju policije na granici krše prava djece bez pratnje i djece izbjeglica, HRT kao nominalno neovisan i javni medij, djeluje kao da je u potpunosti preuzet od strane sitnih i krupnih političkih interesa pa svjedočimo uklanjanju filmova i emisija na rasporedu – putem daljinskog upravljača sa Markovog trga ili pak od strane organizacija koje se bore za kulturno i političko jednoumlje.

Sjednicu Senata Sveučilišta u Zagrebu na kojoj se predstavljaju izborni programi kandidata za rektora, sadašnji rektor Damir Boras zatvara za javnost čime stvara presedan u praksi Sveučilišta i potvrđuje da je i ta institucija izgubila neovisnost i autonomnost od njegovih vlastitih privatnih interesa i interesa kompanjona iz Hrvatske Paneuropske unije: Joze Barišića, Mislava Ježića i samog Andreja Plenkovića.

Vladajuća garnitura preuzima i upravljanje Nacionalnom zakladom za razvoj civilnog društva kako bi dokinula sredstva onim organizacijama koje su se godinama borile za uspostavu neovisnih institucija.

Nova ljevica upozorava na opasnost da se time krug zatvara: niti će biti institucija niti medija niti organizacija civilnog društva da upozoravaju na korupciju, sukobe interesa i druge nezakonitosti u djelovanju političkih elita.

Prostor za pljačku i uništavanje javnih dobara i interesa otvara se time – zna se za koga. Takva država, zarobljena u privatne interese, više ne može biti u službi građana i „bježanija“ iz Hrvatske nastavit će se!

Nova ljevica poziva sve oporbene parlamentarne stranke, kao i zastupnike manjina i organizacije civilnog društva da se javno založe protiv ovakvog uništavanja neovisnih institucija, posebno Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, da traže ponavljanje natječaja i onemoguće da interesi krupnog kapitala i tzv. političkih elita zavladaju i ovom institucijom.