Danas se navršava godina dana od osnivanja Nove ljevice.
Svi razlozi zbog kojih smo se odlučili politički angažirati i osnovati stranku ne samo da su još uvijek prisutni nego su i dodatno osnaženi. Nova hadezeova Vlada i njezina neprincipijelna, ali očito čvrsta koalicija, nastavila je provoditi prethodne nacionalističke politike, posebno one Karamarkove – devastaciju HRT-a, Ministarstva kulture i neprofitnih medija, relativizaciju antifašističkih vrijednosti, mitologizaciju Domovinskog rata, blokiranje obrazovne reforme, održavanje i povećanje visokih poreznih opterećenja i sumnjivih aranžmana oko Agrokora. A pri tom se povećavaju izdvajanja za nove skupine branitelja i za Katoličku crkvu, daje se potpora klerikalnim inicijativama dok se nema se sredstava za bolesnu djecu a kamoli za pristojnu reformu zdravstva ili mirovinskog sustava. Istovremeno, svjedočimo potpunoj nebrizi za položaj nezaposlenih i prekarnih radnika i apsolutnoj zaštiti lokalnih političkih moćnika koji omogućuje Zakon o lokalnoj samoupravi, kao što neracionalnu javnu upravu i sustav županija ne žele mijenjati. Sve ovo praćeno je proizvodnjom mržnje i straha, ignorancijom prema javnosti i kritičkim medijima, optužbama prema onima koji ne dijele vrijednosni sustav desnice da su izdajnici i neprijatelji države i, posljedično, rastućom atmosferom netolerancije i nasilja koji se šire pojedinim medijima, društvenim mrežama i na ulici.

Osnovali smo Novu ljevicu iz razloga što smo iscrpili sve mogućnosti otpora takvom stanju izvan izravnog političkog angažmana, te stoga što smo jedino zajedno, kao stranka mogli ponuditi nova i održiva rješenja te istinski lijevu politiku kao alternativu postojećem stanju.

Na pitanje jesmo li u tome za prvih godinu dana djelovanja uspjeli išta promijeniti, netko bi jednostavno mogao odgovoriti da nismo, s obzirom da je stanje danas još i gore nego prošle godine. No, političke stranke svoj utjecaj temelje na izbornim rezultatima, a mi smo do sada imali mogućnost izaći samo na lokalne izbore u dva najveća grada, Zagrebu i Splitu. U Zagrebu smo unutar šire koalicije postigli rezultat od 7,64% glasova, zahvaljujući kojemu je koalicija osvojila četiri zastupnička mjesta u Gradskoj skupštini (Klub Lijevi blok), od čega Nova ljevica jedno, te 11 mjesta u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora. U Splitu smo pak, u koaliciji s Radničkom frontom, zamalo prešli izborni prag, s rezultatom od 4,36 % glasova. Ovakav rezultat znači da nas je dobar dio građana u dva najveća grada prepoznao kao relevantne zastupnike njihovih interesa.
Na tragu prvih uspjeha u utjecanju na promjene u lokalnoj zajednici i očuvanju antifašističkih vrijednosti, nastavit ćemo graditi stranku zajedno s građanima, odgovarati na izazove hrvatskog društva i politike. I pripremati se za izbore za Europski parlament 2019.