I na najnovijem primjeru smjene na čelu HAVC-a, neovisno o formalno istražnim razlozima, jasno je kako se radi o poznatoj strategiji i nastavku Hasanbegovćeve i Karamarkove natražne politike kako bi se ostvarila ideološka dominacija u kulturi i društvu općenito. U kontekstu kulture počelo je s preuzimanjem HRT-a, nastavilo se politikom smanjene i selektivne potpore knjizi i izdavaštvu i gašenja neprofitnih medija, potom je napravljen udar na Nacionalnu zakladu za razvoj civilnog društva, a sada se kontrola HAVC-a pokazuje kao represivni model za predstojeću kontrolu nacionalnih kazališta i svih preostalih neovisnih kulturnih institucija koje predstavljaju posljednje džepove otpora.

Paralelni proces koji se odvija u znanstveno-obrazovnom polju, krenuo je od zaustavljanja kurikularne reforme i preuzimanja potpune kontrole na Zagrebačkom sveučilištu, a nastavlja se pokušajima preuzimanja Filozofskog fakulteta.
Kad sagledamo taj proces u cjelini, očito je kako je cilj nasilno preuzimanje kulturnih i znanstvenih institucija, da bi ih se u isključivom i natražnom ideološkom ključu izgradilo od nule, daleko od bilo kakvog utjecaja svih koji ne dijele takvu desničarsku politiku i ne pristaju uz taj radikalno desničarski svjetonazor. U prilog tome svjedoči i činjenica da se kao kompetentni sugovornici za ove teme doživljavaju predstavnici veteranskih organizacija. Sve navedeno događa se ponajprije zato jer je jedan dio društva pristao uz uskogrudnu nacionalističku politiku koju zastupa HDZ, pa se i sada jasno vidi da je krajnji cilj uspostava nazadne nacionalističko-klerikalne države.

Činjenica je da dosadašnja strategija pojedinačnog otpora ovakvim pojavama naprosto više nije dovoljna i stoga smatramo kako je nužno zajednički odgovoriti na prijetnje izgradnji otvorene i suvremene Hrvatske. Stoga pozivamo sve građane kojima je stalo do moderne i otvorene Hrvatske, slobodne od dogmi u obrazovanju i ideološke podobnosti u kulturi, da nam u tom procesu pomognu.